Ако обичате да се излежавате пред телевизора дори когато не

...
 Ако обичате да се излежавате пред телевизора дори когато не
Коментари Харесай

Мързеливи ли сте? Не сте виновни вие, а гените ви

 Ако обичате да се излежавате пред тв приемника даже когато не сте изключително изтощени и в случай че мъчно се мотивирате даже за най-дребната физическа интензивност, науката има вест за вас – отговорни са гените ви.

  Според неотдавна оповестено проучване на учени от Университета на Мисури равнището на интензивност на един субект се предопределя от генетични фактори. Изследователите са съумели да селекционират опитни плъхове, които при равни други условия се отличават фрапантно в равнището си на интензивност. Иначе казано, едни от тях са доста мързеливи, а други са доста дейни.

 Изследователите са стигнали до този извод по релативно принципен и в прочут смисъл, безсъвестен метод – посредством поредно чифтосване сред най-мързеливите плъхове, както и сред най-активните животни. След 10 генерации поредна селекция резултатът бил основаването на две разнообразни групи плъхове. Едната група от „ спортисти ” избирали да тичат 10 пъти по-дълго спрямо „ ленивците ”. Изследователите не са открили физиологични разлики сред спортистите и ленивците. Генетичните разлики обаче са явни – съгласно създателите на изследването разликата сред вродената атлетичност и наследственият мързел зависи от съществуването на 36 съответни гена.

 Учените имат добра вест за поспаланковците: съгласно разнообразни изследвания „ совите “, които стават късно, са по-умни, по-креативни и по-успели от хората, които се будят рано. Така дефинитивно се опровергава поговорката „ Рано пиле рано пее “, с която още родителите ни немилостиво са ни измъквали заран от топлото легло, и с чиста съвест можем да поставим назад глава на възглавницата.

 Друго проучване, извършено от екип преподаватели в Лондонското учебно заведение по стопанска система и политически науки, също показва, че хората, които не съблюдават строго общоприетия темп на сън и бодърстване, са по-интелигентни. Защо е по този начин? Учените обосновават теорията си с обстоятелството, че хора, които не работят съгласно еволюционни схеми, по принцип са по-напредничави и затова по-умни от тези, които сляпо се придържат към разпоредбите. Освен това поспаливите си били отпочинали по-добре за провокациите на новия ден и по тази причина били по-уравновесени, по-устойчиви на стрес и оттова – по-успешни в специалността си. Едно по-старо проучване на Университета в Саутхемптън от 1998 година към този момент е посочило, че хората, които заспиват след 23 часа и заран стават след 8, печелят повече пари и като цяло са по-щастливи от хората, които си лягат рано вечер.

Инфо: www.obekti.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР